Kotlety mielone z czosnkiem.

Przepis na kotlety mielone w trochę innej wersji niż tradycyjne. Tym razem kotlety mielone z dodatkiem czosnku. Podczas smażenie czosnek traci ostrość i nie przebija się zbyt mocno jednak podkręca ich smak. Przepis na tradycyjne kotlety mielone znajdziecie tutaj.
Kotlety mielone z czosnkiem
Składniki
- 600 g mięsa mielonego z łopatki
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 1 jajko
- 1 bułka pszenna
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 cebula
- 4 łyżki wody
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- olej
Instrukcje
- Mięso mielimy dodajemy jajko, cebulę kroimy drobno i smażymy na złoty kolor, bułkę namaczamy w wodzie, odciskamy.
- Bułkę, cebulę i czosnek blendujemy, dodajemy do mięsa.
- Pozostałe składniki czyli woda, sól około pół łyżeczki, pieprz, majeranek dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać odrobinę bułki tartej. Formujemy kotlety – wielkość taką jak lubimy.
- Smażymy na średnim ogniu do czasu aż będą rumiane, pamiętając żeby nie nakłuwać widelcem podczas smażenia żeby nie wypłynęły wszystkie soki.