Kotlety mielone
Robiłam kotlety mielone z dodatkiem czosnku, a dzisiaj w wersji tradycyjnej. Każdy ma swój patent na udane kotlety, jeśli je macie podzielcie się nimi w komentarzu. Ja bardzo lubię mielone z duszonymi buraczkami, ogórkiem kiszonym lub na zimno do kanapki ;)
Kotlety mielone
Porcje 8
Składniki
- 0,5 kg łopatki wieprzowej
- 1 średnia cebula
- 1 mała sucha bułka pszenna
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- bułka tarta
Instrukcje
- Mięso mielimy w maszynce (dobrze kiedy jest lekko zmrożone wtedy łatwiej się mieli), jeśli macie pewność, kupując już zmielone mięso, że jest dobre gatunkowo to też może być.
- Cebulę kroimy w kostkę i smażymy, aż się ładnie zrumieni.
- Bułkę dzielimy na kawałki, zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia. Mocno odciskamy.
- Cebulę razem z bułką również mielimy.
- Mięso mieszamy z cebulą, bułką i jajkiem. Dodajemy pieprz i sól do smaku (dobrze jest odstawić posolone mięso na kilka minut, sól się rozpuści i wtedy możemy sprawdzić czy są odpowiednio doprawione) i 2-3 łyżki zimnej wody. Formujemy kotlety dowolnej wielkości i obtaczamy je w bułce tartej.
- Smażymy na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony na niezbyt gorącym oleju, żeby kotlety dobrze usmażyły się w środku i nie były surowe. Smacznego.:)
Podziel się: