Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami, truskawkami lub morelami. Każdy z nas ma swoje ulubione, ja zapraszam Was dzisiaj na pyszne knedle ze śliwkami podane ze śmietaną i odrobiną powideł śliwkowych. Zapraszam.
Knedle ze śliwkami
Składniki
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 250 g mąki pszennej
- brązowy cukier
- bułka tarta
Instrukcje
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, gorące przeciskamy przez praskę i odstawiamy do wystygnięcia.
- Do ziemniaków dodajemy mąki, jajka i szybko zagniatamy ciasto, jeśli zbyt mocno się klei możemy dodać jeszcze odrobinę mąki.
- Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek, do każdej śliwki wsypujemy szczyptę cukru, zamykamy i obtaczamy w bułce tartej.
- Z ciasta formujemy wałek średnicy 5 cm i kroimy na cienkie plasterki, rozpłaszczamy i na każdym umieszczamy śliwkę, zaklejamy szczelnie ciastem i formujemy zgrabne kuleczki. Jeśli kleją się do rąk możemy dłonie oprószyć mąką.
- Knedle wrzucamy na gorącą, osoloną wodę i gotujemy od chwili wypłynięcia 3-4 minuty.
- Podajemy ciepłe polane masełkiem, śmietanką lub podsmażoną na maśle bułką tartą.