Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, gorące przeciskamy przez praskę i odstawiamy do wystygnięcia.
Do ziemniaków dodajemy mąki, jajka i szybko zagniatamy ciasto, jeśli zbyt mocno się klei możemy dodać jeszcze odrobinę mąki.
Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek, do każdej śliwki wsypujemy szczyptę cukru, zamykamy i obtaczamy w bułce tartej.
Z ciasta formujemy wałek średnicy 5 cm i kroimy na cienkie plasterki, rozpłaszczamy i na każdym umieszczamy śliwkę, zaklejamy szczelnie ciastem i formujemy zgrabne kuleczki. Jeśli kleją się do rąk możemy dłonie oprószyć mąką.
Knedle wrzucamy na gorącą, osoloną wodę i gotujemy od chwili wypłynięcia 3-4 minuty.
Podajemy ciepłe polane masełkiem, śmietanką lub podsmażoną na maśle bułką tartą.