Klops z jajkiem
Spośród wielu potraw wielkanocnych na szczególną uwagę zasługuje klops. Po pierwsze dlatego, że jest bardzo smaczny, a po drugie zawiera jajko, które podczas świąt chętnie zjadamy w różnej postaci. Jako dodatek idealnie pasuje do niego sos chrzanowy lub tatarski.
Klops z jajkiem
Składniki
- 850 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 szklanka marchewki z groszkiem (250 ml)
- 1 jajko
- 1 sucha bułka
- 1 cebula
- 4 jajka ugotowane na twardo
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka tymianku
Instrukcje
- Do garnka z gotującą się wodą wrzucamy marchewkę z groszkiem i chwilę gotujemy 2-3 minuty, odcedzamy na sicie i studzimy.
- Bułkę namaczamy w wodzie i odciskamy.
- Cebulę siekamy w drobną kostkę i obsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Cebulę razem z bułką mielimy lub blendujemy.
- Do mięsa dodajemy surowe jajko, 3-4 łyżki zimnej wody, cebulę, bułkę i marchewkę z groszkiem. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i rozmarynem.
- Formę o długości 25 cm wykładamy papierem do pieczenia (szklanej nie trzeba) i przekładamy połowę farszu. Z jajek odcinamy końcówki i układamy ciasno jedno przy drugim, przykrywamy pozostałym mięsem i lekko ugniatamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 50-60 minut. Studzimy w foremce.