Do garnka z gotującą się wodą wrzucamy marchewkę z groszkiem i chwilę gotujemy 2-3 minuty, odcedzamy na sicie i studzimy.
Bułkę namaczamy w wodzie i odciskamy.
Cebulę siekamy w drobną kostkę i obsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Cebulę razem z bułką mielimy lub blendujemy.
Do mięsa dodajemy surowe jajko, 3-4 łyżki zimnej wody, cebulę, bułkę i marchewkę z groszkiem. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i rozmarynem.
Formę o długości 25 cm wykładamy papierem do pieczenia (szklanej nie trzeba) i przekładamy połowę farszu. Z jajek odcinamy końcówki i układamy ciasno jedno przy drugim, przykrywamy pozostałym mięsem i lekko ugniatamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 50-60 minut. Studzimy w foremce.