Kiełbaski (frankfurterki) z pieczarkami i sosem pomidorowym.
Zapraszam Was dzisiaj na ekspresowe danie, które zrobicie w 15 minut. Możecie użyć swoich ulubionych cienkich kiełbasek, ja zrobiłam z dodatkiem frankturterek.
Kiełbaski (frankfurterki) z pieczarkami i sosem pomidorowym.
Składniki
- 1/2 kg cienkich kiełbasek np. frankfurterek
- 1/2 kg pieczarek
- 2-3 średnie cebule
- 2 łyżki masła lub oleju
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- sól do smaku (często same kiełbaski są już mocno słone dlatego doprawiamy na końcu)
- 0,5 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
- szczypta chili (dla chętnych)
- cukier do smaku (tylko wtedy jeśli passata jest mocno kwaśna)
Instrukcje
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na maśle, dodajemy paprykę, kiełbaski pokrojone w talarki, oraz obrane pieczarki pokrojone na małe kawałki.
- Całość zalewamy pomidorami i dusimy, aż cebula będzie miękka.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru i chili. Podajemy z pieczywem. Smacznego.
Podziel się: