Cofnij
Drukuj
Obraz przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Pin
Kiełbaski (frankfurterki) z pieczarkami i sosem pomidorowym.
Składniki
1/2
kg
cienkich kiełbasek np. frankfurterek
1/2
kg
pieczarek
2-3
średnie
cebule
2
łyżki
masła lub oleju
1
szklanka
passaty pomidorowej
sól
do smaku (często same kiełbaski są już mocno słone dlatego doprawiamy na końcu)
0,5
łyżeczki
papryki wędzonej słodkiej
szczypta chili (dla chętnych)
cukier
do smaku (tylko wtedy jeśli passata jest mocno kwaśna)
Instrukcje
Cebulę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na maśle, dodajemy paprykę, kiełbaski pokrojone w talarki, oraz obrane pieczarki pokrojone na małe kawałki.
Całość zalewamy pomidorami i dusimy, aż cebula będzie miękka.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru i chili. Podajemy z pieczywem. Smacznego.