Karkówka z pieczarkami
Zanim na dobre utkniecie w kuchni przygotowując świąteczne przyprawy, zapraszam Was na pyszną i soczystą pieczoną karkówkę. Dodatkiem mogą być tak jak u mnie kluski śląskie, ale pysznie smakuje również z kaszą. Zapraszam.
Karkówka z pieczarkami
Składniki
- 1 –1 ½ kg karkówki w plastrach
- 500 g małych pieczarek
- pół papryki czerwonej
- pół papryki zielonej
- pół papryki żółtej
- łyżeczka rozmarynu
- sól
- pieprz
- łyżka masła
- 3 łyżki oleju
Instrukcje
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy każdy kawałek mięsa do czasu, aż się ładnie zrumieni. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy solą, pieprzem, rozmarynem. Rozkładamy część papryki i pieczarek. Przykrywamy kolejną warstwą mięs, przyprawiamy i wykładamy pozostałe papryki oraz pieczarki.
- Całość przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 1,5 godziny. Po godzinie zdejmujemy folię i przekładamy mięso ze spodu na wierzch tak, żeby każdy kawałek ładnie się zrumienił.
Podziel się: