Kapusta z grochem (fasolą)
W moim rodzinnym domu zazwyczaj robiło się kapustę z fasolą i ja taką właśnie lubię, ale zdarza się, że robię ją też z grochem łupanym. Często robimy ją na Wigilię (wtedy bez okrasy). A Wy, którą wersję znacie i robicie?
Kapusta z grochem (fasolą)
Składniki
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 0,5 kg małej lub średniej fasoli ew. grochu
- 4 szt. ziemniaki
- 25 dkg boczku wędzonego
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- 1 łyżka majeranku
Instrukcje
- Groch lub fasolę zalewamy zimną wodą i moczymy przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Wodę odlewamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, pozostałą wodę odcedzamy, odkładamy garść całej fasoli, a resztę rozgniatamy tłuczkiem.
- Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna płuczemy ją, odciskamy i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i siekamy.
- Ziemniaki gotujemy, tłuczemy.
- Boczek kroimy w drobną kostkę i rumienimy razem z drobno pokrojoną cebulą.
- Do kapusty dodajemy ugotowane i utłuczone ziemniaki, rozgniecioną i całą fasolę i przesmażony boczek. Całość wszystko dokładnie mieszamy doprawiając do smaku solą, pieprzem i łyżką majeranku. Smacznego. :)
Podziel się: