Naleśniki. Jak zrobić pyszne naleśniki.

Przepis na naleśniki każdy ma swój ulubiony, większość z nich niewiele się różni. Ja dzisiaj dzielę się z Wami przepisem, który używam od lat. Wg tego przepisu naleśniki wychodzą bardzo smaczne, idealnie nadają się do krokietów na słodko lub słono.
Porcje 13
Składniki
- 800 ml mleka około
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki 300 g (szklanka o pojemności 200 ml)
- szczypta soli
- olej lub masło klarowane do smażenia
Instrukcje
- Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę, oraz sól. Dolewamy połowę mleka i roztrzepujemy rózgą.
- Kiedy grudki dobrze się rozbiją dolewamy pozostałe mleko. Ciasto powinno być lejące, w miarę potrzeby dodajemy więcej mleka.
- Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu (oleju lub masła klarowanego), jednak im więcej tłuszczu dodacie do smażenia tym bardziej będą przyrumienione i chrupiące ;)
Uwagi
Jeśli nie macie mleka lub macie go zbyt mało do ciasta naleśnikowego można użyć samej wody, może być lekko gazowana, lub pół na pół wody z mlekiem. Ja jednak osobiście najbardziej lubię te z samym mlekiem.

Podziel się: