Jaja eklery
Podchodziłam do tego przepisu jak pies do jeża ponieważ byłam przekonana, że zrobienie tych jajek będzie bardzo trudne. Przyznaję, że pierwsze nie było zbyt fotogeniczne jednak przy kolejnym nabrałam wprawy. Zdecydowanie nie jest to smak tradycyjnego jajka sadzonego. Jajka w ten sposób zrobione możemy podawać jako samodzielne danie lub z młodymi ziemniakami i lekką sałatą.
Jaja eklery
Składniki
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki tartego sera np.parmezan
- 5 łyżek bułki tartej
- 1 jajko do panierowania
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz
- 2 łyżki octu 10%
- 2 l wody
Instrukcje
- -Do 2 litrów gotującej się wody wlewamy ocet. Jajka wbijamy kolejno na spodek i wlewamy bardzo ostrożnie na mocno gotującą się wodę. (tuż nad powierzchnią wody, tak aby żółtko było w środku białka).
- -Gotujemy 2 – 3 minuty wyjmujemy łyżką cedzakową i wkładamy jajka do miski z zimną wodą (żeby zatrzymać proces gotowania).
- -Osączamy na papierowym ręczniku, solimy z każdej strony, możemy również posypać pieprzem. Oprószamy mąką
- -Następnie panierujemy w rozbełtanym jajku i bułce tartej zmieszanej ze startym serem.
- – Smażymy krótko z obu stron na silnie rozgrzanym tłuszczu.
Podziel się: