Jabłecznik straciatella z galaretką i kawałkami czekolady.
Dzisiaj przepis na obłędnie pyszne ciasto z jabłkami. Delikatny, puszysty biszkopt przełożony lekko kwaśnymi jabłkami. Na wierzchu krem z dodatkiem kawałków czekolady. Jak dla mnie połączenie idealne. Ciasto, które z pewnością posmakuje większości z Was. Do tego pięknie się prezentuje.
Jabłecznik straciatella z galaretką i kawałkami czekolady.
Składniki
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- ¾ szklanki drobnego cukru
- ⅔ szklanki mąki tortowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa jabłkowa:
- 1,5 kg kwaśnych jabłek (Antonówka lub Szara Reneta)
- 3 galaretki cytrynowe
- 1,5 szklanki wody
- ½ soku z cytryny
- ½ łyżeczki cynamonu
Składniki na krem:
- 500 ml śmietanki 30 %
- 300 g serka mascarpone
- 60 g posypki czekoladowej lub startej czekolady
- 3 łyżki cukru pudru
Instrukcje
Biszkopt:
- Białka oddzielamy od żółtek. Do misy miksera wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy lekko, następnie partiami dodajemy cukier cały czas miksując.
- Kiedy mamy ubitą bezę i cukier nie jest już wyczuwalny pod palcami jedno po drugim dodajemy żółtka. Chwilę miksujemy tylko do połączenia się składników.
- Następnie dodajemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiane przez sitko. Mieszamy delikatnie łyżką do połączenie się składników.
- Wylewamy ciasto do formy (24×36) cm wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 C i pieczemy około 30 minut do tzw. suchego patyczka.
- Wystudzony biszkopt kroimy na pół.
- Część biszkoptu wkładamy ponownie do formy i przygotowujemy masę jabłkową.
Masa jabłkowa:
- Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski i polewamy sokiem z cytryny żeby nie zrobiły się ciemne. Ja wlałam sok już po pokrojeniu 1 jabłka i dorzucając kolejne mieszałam.
- Przekładamy do garnka, dodajemy cynamon oraz wodę. Dusimy około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
- Zdejmujemy z palnika i dodajemy galaretki. Mieszamy do czasu, aż się rozpuszczą. Studzimy i lekko tężejące wylewamy na biszkopt.
- Przykrywamy kolejnym kawałkiem ciasta.
Krem:
- Schłodzoną śmietankę, mascarpone oraz cukier puder przekładamy do miski, miksujemy do czasu, aż zgęstnieje. Dodajemy czekoladę i delikatnie mieszamy.
- Wykładamy na wierzch ciasta, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Podziel się: