Jabłecznik straciatella z galaretką i kawałkami czekolady.
Składniki
Składniki na biszkopt:
4jajka
¾szklanki drobnego cukru
⅔szklanki mąki tortowej
½łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa jabłkowa:
1,5kgkwaśnych jabłek (Antonówka lub Szara Reneta)
3galaretki cytrynowe
1,5szklanki wody
½soku z cytryny
½łyżeczki cynamonu
Składniki na krem:
500mlśmietanki 30 %
300g serka mascarpone
60gposypki czekoladowej lub startej czekolady
3łyżki cukru pudru
Instrukcje
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Do misy miksera wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy lekko, następnie partiami dodajemy cukier cały czas miksując.
Kiedy mamy ubitą bezę i cukier nie jest już wyczuwalny pod palcami jedno po drugim dodajemy żółtka. Chwilę miksujemy tylko do połączenia się składników.
Następnie dodajemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiane przez sitko. Mieszamy delikatnie łyżką do połączenie się składników.
Wylewamy ciasto do formy (24x36) cm wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 C i pieczemy około 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Wystudzony biszkopt kroimy na pół.
Część biszkoptu wkładamy ponownie do formy i przygotowujemy masę jabłkową.
Masa jabłkowa:
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski i polewamy sokiem z cytryny żeby nie zrobiły się ciemne. Ja wlałam sok już po pokrojeniu 1 jabłka i dorzucając kolejne mieszałam.
Przekładamy do garnka, dodajemy cynamon oraz wodę. Dusimy około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Zdejmujemy z palnika i dodajemy galaretki. Mieszamy do czasu, aż się rozpuszczą. Studzimy i lekko tężejące wylewamy na biszkopt.
Przykrywamy kolejnym kawałkiem ciasta.
Krem:
Schłodzoną śmietankę, mascarpone oraz cukier puder przekładamy do miski, miksujemy do czasu, aż zgęstnieje. Dodajemy czekoladę i delikatnie mieszamy.
Wykładamy na wierzch ciasta, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.