Indyk ze szparagami w kremowym sosie.
Przepis na indyka ze szparagami. Pierś z indyka z dodatkiem zielonych szparagów w kremowym sosie. Sos na bazie słodkiej śmietanki z dodatkiem kurkumy.
Indyk ze szparagami w kremowym sosie
Składniki
- 400 g piersi z indyka
- 9-10 szt. zielonych szparagów
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 200 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- 150 ml słodkiej śmietanki 30%
- ½ łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 3 łyżki mąki do obtoczenia mięsa
- sól, pieprz
Instrukcje
- Twarde końcówki szparagów odłamujemy.
- Odcinamy główki i odkładamy na bok, pozostałe szparago kroimy na 1,5 cm kawałki.
- Indyka kroimy na plastry, delikatnie rozbijamy. Solimy i pieprzymy, każdy kawałek lekko obtaczamy w mącę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, obsmażamy mięso na rumiano. Obsmażone mięso odkładamy na talerz.
- Na patelnię na której smażyliśmy mięso dodajemy masło i wrzucamy pokrojone szparagi. Chwilę mieszamy.
- Następnie wlewamy bulion i przekładamy wcześniej podsmażone mięso.
- Dusimy pod przykryciem 2-3 minuty, następnie zdejmujemy pokrywę i dodajemy kurkumę, śmietankę oraz główki szparagów.
- Delikatnie mieszamy i chwilę dusimy, w miarę potrzeby odparowujemy nadmiar sosu. Przed podaniem całość posypujemy koperkiem.
- Podajemy z młodymi ziemniakami lub ryżem.
Podziel się:
uwielbiam szparagi, lubię indyka – to musi być pyszne!