Cofnij
Drukuj
Obraz przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Pin
Indyk ze szparagami w kremowym sosie
Składniki
400
g
piersi z indyka
9-10
szt.
zielonych szparagów
4
łyżki
oliwy z oliwek
1
łyżka
masła
200
ml
bulionu warzywnego lub mięsnego
150
ml
słodkiej śmietanki 30%
½
łyżeczka
kurkumy
1
łyżka
posiekanego koperku
3
łyżki
mąki
do obtoczenia mięsa
sól, pieprz
Instrukcje
Twarde końcówki szparagów odłamujemy.
Odcinamy główki i odkładamy na bok, pozostałe szparago kroimy na 1,5 cm kawałki.
Indyka kroimy na plastry, delikatnie rozbijamy. Solimy i pieprzymy, każdy kawałek lekko obtaczamy w mącę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, obsmażamy mięso na rumiano. Obsmażone mięso odkładamy na talerz.
Na patelnię na której smażyliśmy mięso dodajemy masło i wrzucamy pokrojone szparagi. Chwilę mieszamy.
Następnie wlewamy bulion i przekładamy wcześniej podsmażone mięso.
Dusimy pod przykryciem 2-3 minuty, następnie zdejmujemy pokrywę i dodajemy kurkumę, śmietankę oraz główki szparagów.
Delikatnie mieszamy i chwilę dusimy, w miarę potrzeby odparowujemy nadmiar sosu. Przed podaniem całość posypujemy koperkiem.
Podajemy z młodymi ziemniakami lub ryżem.