Indyk w sosie szpinakowym z mascarpone i kurkumą.
Dzisiaj przepis na szybki obiad. Tym razem indyk w kremowym sosie szpinakowym z mascarpone. Obiad, który przygotujecie w 30 minut.
Indyk w sosie szpinakowym z mascarpone i kurkumą
Składniki
- 400 g piersi z indyka
- 1 łyżka masła klarowanego lub dobrej oliwy
- 1 łyżka mascarpone
- garść szpinaku świeżego lub ⅓ paczki mrożonego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- 100 ml śmietany 22 % lub 30 %
- 1 ząbek czosnku
Instrukcje
- Pierś z indyka kroimy na kawałki, delikatnie rozbijamy tłuczkiem.
- Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i kurkumą.
- Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i rumienimy mięso. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
- Następnie dodajemy szpinak (jeśli świeży kroimy na mniejsze kawałki, mrożony wkładamy na patelnię bez wcześniejszego rozmrażania).
- Dodajemy śmietankę i mascarpone, mieszamy i przykrywamy pokrywką.
- Dusimy na niewielkim ogniu około 15 minut od czasu do czasu mieszając.
- Podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami.
Podziel się: