Cofnij
Drukuj
Obraz przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Pin
Indyk w sosie szpinakowym z mascarpone i kurkumą
Składniki
400
g
piersi z indyka
1
łyżka
masła klarowanego
lub dobrej oliwy
1
łyżka
mascarpone
garść szpinaku świeżego
lub ⅓ paczki mrożonego
1
łyżeczka
słodkiej papryki
0,5
łyżeczki
kurkumy
sól i pieprz
do smaku
100
ml
śmietany 22 % lub 30 %
1
ząbek czosnku
Instrukcje
Pierś z indyka kroimy na kawałki, delikatnie rozbijamy tłuczkiem.
Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i kurkumą.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i rumienimy mięso. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
Następnie dodajemy szpinak (jeśli świeży kroimy na mniejsze kawałki, mrożony wkładamy na patelnię bez wcześniejszego rozmrażania).
Dodajemy śmietankę i mascarpone, mieszamy i przykrywamy pokrywką.
Dusimy na niewielkim ogniu około 15 minut od czasu do czasu mieszając.
Podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami.