Gulasz wieprzowy z kaszą
Dzisiaj przepis na mięsny obiad, ja najbardziej lubię taki zestaw z kaszą lub ziemniakami , a do tego buraczki. Lubicie taki obiad?
Gulasz wieprzowy z kaszą
Składniki
- 0,5 kg łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- olej
- 1 łyżka mąki
Instrukcje
- Mięso kroimy w drobną kostkę, część obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i partiami obsmażamy mięso lekko je rumieniąc. Przekładamy do garnka.
- Na tej samej patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, przekładamy do garnka z mięsem. Patelnię zalewamy wodą i cały ten „smak” przelewamy do garnka.
- Do mięsa wlewamy wodą, cm ponad powierzchnię mięsa, dodajemy przyprawy i całość dusimy do miękkości. Czas duszenia jest bardzo różny, wszystko zależy od jakości mięsa.
- Jeśli sos jest zbyt gęsty, w trakcie duszenia dolewamy odrobinę wody, przyprawiamy do smaku.