Galareta z nóżek wieprzowych
Przyszła jesień, a wraz z nią ochota na bardziej treściwe i kaloryczne dania. Dzisiaj zapraszam Was na galaretę z nóżek wieprzowych, gotujemy ją dość długo i na małym ogniu (podobnie jak rosół). Dzięki temu, że dodamy nóżki wieprzowe, (nie same golonki), a także dzięki temu, że gotujemy ją powoli mamy pewność, że galareta nam się zsiądzie bez dodatku żelatyny. Kto z Was robił już galaretę tej jesieni? Łapka w górę. Zapraszam. :)
Galareta z nóżek wieprzowych
Składniki
- 2 nóżki wieprzowe
- 2 golonki wieprzowe
- 30 dag dag łopatki wieprzowej
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
- 1 mała puszka groszku konserwowego
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- sól
- pieprz
- 4 ząbki czosnku
Instrukcje
- Mięso dokładnie myjemy, przekładamy do garnka razem z umytymi i obranymi warzywami, zalewamy zimną wodą tak, aby wszystkie składniki były dobrze zakryte. Ja gotowałam w garnku 4-litrowym, wody nalałam do pełna. Dodajemy łyżeczkę soli, ziele i liście laurowe. Całość zagotowujemy bardzo powoli i gotujemy do miękkości na małym ogniu (około 3-4 godziny).Dobrze ugotowana galareta nie wymaga dodania żelatyny. W między czasie solimy w miarę potrzeby. Powstałe szumowiny zdejmujemy łyżką w czasie gotowania.
- Kiedy mięso i warzywa będą miękkie zdejmujemy z ognia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i odstawiamy na 10-15 minut. Wyjmujemy mięso i warzywa, a wywar przecedzamy przez gęste sitko, doprawiamy solą i pieprzem tylko w razie potrzeby.
- Na dnie miseczek układamy pokrojoną marchewkę, groszek konserwowy i obrane mięso, drobno pokrojone. Na dno miseczek można dodać ugotowane i pokrojone jajko na twardo. Zalewamy wywarem i odstawiamy w chłodne miejsce, a potem do lodówki.
- Galaretę podajemy z plasterkiem cytryny lub octem winnym. Smacznego.