Mięso dokładnie myjemy, przekładamy do garnka razem z umytymi i obranymi warzywami, zalewamy zimną wodą tak, aby wszystkie składniki były dobrze zakryte. Ja gotowałam w garnku 4-litrowym, wody nalałam do pełna. Dodajemy łyżeczkę soli, ziele i liście laurowe. Całość zagotowujemy bardzo powoli i gotujemy do miękkości na małym ogniu (około 3-4 godziny).Dobrze ugotowana galareta nie wymaga dodania żelatyny. W między czasie solimy w miarę potrzeby. Powstałe szumowiny zdejmujemy łyżką w czasie gotowania.
Kiedy mięso i warzywa będą miękkie zdejmujemy z ognia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i odstawiamy na 10-15 minut. Wyjmujemy mięso i warzywa, a wywar przecedzamy przez gęste sitko, doprawiamy solą i pieprzem tylko w razie potrzeby.
Na dnie miseczek układamy pokrojoną marchewkę, groszek konserwowy i obrane mięso, drobno pokrojone. Na dno miseczek można dodać ugotowane i pokrojone jajko na twardo. Zalewamy wywarem i odstawiamy w chłodne miejsce, a potem do lodówki.
Galaretę podajemy z plasterkiem cytryny lub octem winnym. Smacznego.