Faworki z dodatkiem piwa
Miałam już nie robić więcej faworków, ale znalazłam ten przepis i nie mogłam się oprzeć, musiałam wypróbować. Są pyszne, ciasto jest bardzo delikatne, a faworki wychodzą kruche i bardzo smaczne. Jeśli jeszcze nie macie ich dość w karnawale to zachęcam do wypróbowania przepisu.
Faworki z dodatkiem piwa
Składniki
- 6 żółtek
- 250 g mąki pszennej
- 1/3 szklanki jasnego piwa
- 2 łyżki drobnego cukru
- cukier puder
- smalec lub olej do smażenia
Instrukcje
- Żółtka ucieramy razem z cukrem do białości, dodajemy piwo i mąkę, miksujemy chwilę i przekładamy ciasto na stolnicę. Wyrabiamy na gładkie ciasto.
- Rozwałkowujemy dość cienko około 2 mm (starajcie się jak najmniej podsypywać mąką). Wykrawamy paski o szerokości 2,5-3 cm, długości 10 cm. Nacinamy wzdłuż po środku, przewijamy.
- Smażymy na złoty kolor, osączamy na ręczniku papierowym i wystudzone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego. :)