Faszerowane pieczarki portobello.
Faszerowane pieczarki portobello. Smaczny pomysł na obiad lub kolację. Pieczarki portobello z dodatkiem warzy oraz suszonych pomidorów. Jeśli macie ochotę na coś smacznego, bezmięsnego to ten przepis jest dla Was. Pieczarki możecie przygotować wcześniej, a przed samym podaniem wystarczy je zapiec w piekarniku.
Faszerowane pieczarki portobello.
Składniki
- 4 duże pieczarki portobello
- 1 kulk mozzarelli
- 1 mała cebula
- 0,5 papryki czerwonej
- 1 mała cukinia
- 3-4 kawałki suszonych pomidorów
- garść pomidorków koktajlowych
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 3-4 łyżki oliwa z oliwek
Instrukcje
- Pieczarki dokładnie myjemy. Ja zdejmuję skórkę z kapelusza, ale to kwestia gustu.Układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy cebulę drobno pokrojoną w kostkę. Chwile smażymy.
- Następnie dodajemy paprykę, pokrojoną w kostkę, a po chwili cukinię również pokrojoną w kostkę. Jeśli używacie większej cukinii pozbywamy się nasion. Chwilę dusimy.
- Następnie dodajemy suszone pomidory, pokrojone na kawałki oraz umyte i pokrojone na połówki pomidory. Doprawiamy do smaku, solą i pieprzem ew. ulubionymi ziołami.
- Kiedy warzywa są już lekko miękkie, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.
- Następnie dodajemy mozzarellę pokrojoną w kostkę i mieszamy z warzywami. Nakładamy do wcześniej przygotowanych pieczarek.
- Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170C na około 15-20 min. Aż ładnie się zrumienią.
- Ja swoje pieczarki podałam z miksem sałat.
Podziel się: