Drożdżówki z serem i lukrem
Zapraszam Was do zrobienia pysznych, pachnących drożdżowych bułeczek z serem. Idealne na piknik, małe co nieco do porannej, leniwej, weekendowej kawy.
Drożdżówki z serem i lukrem
Składniki
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 60 g masła (rozpuszczone)
- 25 g drożdży
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 30 dag zmielonego sera tłustego lub śmietankowego
- 2 żółtka
- 2 łyżki masła (roztopionego i wystudzonego)
- 1/3 szklanki drobnego cukru
Lukier:
- ¾ szklanki cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Instrukcje
Ciasto:
- W misce rozkruszamy drożdże dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i pół szklanki lekko podgrzanego mleka. (Uwaga mleko nie może być zbyt ciepłe bo zniszczymy drożdże). Odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia.
- Masło rozpuszczamy i studzimy.
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, żółtko, pozostały cukier, rozpuszczone masło i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie elastyczne. Wierzch lekko posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Nadzienie:
- Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ser łyżka po łyżce cały czas miksując. Dodajemy masło i ucieramy, aż składniki się połączą.
Całość:
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę lekko podsypaną mąką, chwilę wyrabiamy. Jeśli zbytnio klei się do rąk podsypujemy mąką, ale dość oszczędnie. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i wycinamy kółka szeroką szklanką lub kubkiem. W każdym robimy lekkie zagłębienie, które wypełniamy nadzieniem serowym. Drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy partiami około 15-20 minut.
- Przestudzone bułeczki polewamy lukrem.
Lukier:
- Do cukru dodajemy stopniowo sok z cytryny i rozcieramy łyżką do odpowiedniej konsystencji.
Podziel się: