Drożdżówki z rabarbarem.
Dzisiaj przepis na puszyste drożdżówki z rabarbarem. Połączenie kwaśnego rabarbaru ze słodką bułeczką to dla mnie idealny zestaw. Do tego kubek mleka lub pysznej kawy i nic mi więcej nie potrzeba ;)
Drożdżówki z rabarbarem.
Porcje 16
Składniki
Składniki na drożdżówki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 14 g drożdży suchych lub 50 g świeżych
- 2 łyżki miodu
- 1 szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 100 g masła roztopione (wystudzone)
- 2 jajka
Dodatkowo:
- 1 jajko
- cukier puder
- 7-8 gałązek rabarbaru
- 2 łyżki brązowego cukru lub białego
Instrukcje
Drożdżówki:
- Do miski wkładamy mąkę, jajka, drożdże, cukier, miód, sól, mleko oraz masło.
- W przypadku jeśli używacie świeżych drożdży należy zrobić rozczyn. Tzn. w osobnej misce mieszamy mleko z dodatkiem drożdży łyżki cukru i łyżki mąki (odstawiamy na 15 minut.)
- Całość dokładnie wyrabiamy, ciasto jest dość rzadkie, ale takie ma być (nie ma porzeby dodawania mąki).
- Wyrobione ciasto oprószamy z wierzchu odrobiną mąki i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną niewielką ilością mąki. Chwilę wyrabiamy tak żeby tylko nie kleiło się z wierzchu.
- Odcinamy nożem lub odrywamy kawałki ciasta (każdy kawałek około 68 g – ja zawsze ważę żeby drożdżówki miały podobną wielkość.
- Formujemy okrągłe bułeczki i zostawiamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki urosną więc muszą mieć odstępy między sobą.
- Odstawiamy na 15 minut (przykryte ściereczką. Po tym czasie robimy szklanką wgłębienie w drożdżówce (szklankę maczamy w mące żeby nie przykleiła nam się do ciasta).
- Do każdego wgłębienia wkładamy wcześniej przygotowany rabarbar i posypujemy 2-3 szczyptami cukru. Jeśli lubicie bardziej słodkie lub macie wyjątkowo kwaśny rabarbar możecie dać go więcej (wg uznania).
- Odstawiamy jeszcze na 5 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 C (grzałka z termoobiegiem).
- Po około 5 minutach ugniatamy deliaktnie rabarbar w drożdżówce ( w innym wypadku podniesie się mocno podczas pieczenia) a brzeg ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Drożdżówki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut. Czas pieczenia będzie różny dla każdego piekarnika, dlatego trzeba go kontrolować. Bułki powinny mieć rumiany kolor.
- Upieczone bułki oprószamy cukrem puder. Smacznego. :)
Rabarbar:
- Rabarbar myjemy i kroimy na 0,5 cm kawałki.
Uwagi
Kilka bułek upiekłam w inny sposób ponieważ moje dziecko nie lubi kawałków rabarbaru. Dlatego część rabarbaru wrzuciłam do garnka, dodałam 4 łyżki wody, cukier do smaku i lekko całość poddusiłam. Następnie ostudziłam i takim musem nadziewałam drożdżówki. Są mniej atrakcyjne jeśli chodzi o wygląd natomiast smakują równie dobrze.