Drożdżówki z makiem.
Dzisiaj sprawdzony przepis na pyszne drożdżówki z makiem. Drożdżówki z masą makową, w której znajdziecie orzechy, rodzynki, żurawinę i oczywiście skórkę pomarańczową. Możecie przygotować je z masą gotową (z puszki) jednak ja zachęcam Was do zrobienia masy własnoręcznie. Przepis na skórkę pomarańczową znajdziecie tu : jak zrobić skórkę pomarańczową.
Drożdżówki z makiem.
Porcje 12
Składniki
Składniki na masę makową :
- 2 szklanki maku (u mnie mak mielony) szklanka 250 ml
- mleko lub woda
- 2 białka
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru
- 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskie, laskowe lub migdały
- ⅓ szklanki skórki pomarańczowej
- ⅓ szklanki rodzynek
- ⅓ szklanki suszonej żurawiny opcjonalnie
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 laska wanilii (ziarenka) lub łyżeczka aromatu waniliowego lub migdałowego
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 60 g cukru
- 20 g świeżych drożdży lub 1 torebka 7 g drożdży suszonych
- 60 g masła miękkiego
- 1 jajko
- szczypta soli
Składniki na lukier:
- szklanka cukru pudru
- sok z cytryny
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania bułek
Instrukcje
Masa makowa:
- Mak zalewamy mlekiem lub wodą tak żeby przykryć całość i gotujemy około 15 minut. Następnie w przypadku jeśli używacie całego maku, należy go dobrze osączyć na sicie, a następnie zmielić 2 lub 3 razy.
- Jeśli używacie maku mielonego, wystarczy przelać go na gęste sitko i dobrze osączyć. Ja zostawiłam w chłodnym miejscu na całą noc. Jeśli jest nadal mocno wilgotny należy go odcisnąć przez gazę.
- Do garnka z grubym dnem przekładamy masło, miód i cukier. Rozpuszczamy i wsypujemy zmielony mak, następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy, chwilę smażymy. Odstawiamy do wystudzenia.
- Przed użyciem masy makowej, ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie mieszamy z masą makową.
Ciasto:
- Do garnka wlewamy mleko, rozkruszone drożdże, cukier, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Jeśli korzystacie z suszonych drożdży nie przygotowujemy wcześniej rozczynu.
- Do misy miksera wrzucamy pozostałe składniki i dodajemy wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
- Kiedy ciasto podwoi swoją objętość należy wyjąć je na blat oprószony mąką i rozwałkować prostokąt. Około 60×40 cm.
- Masę makową przekładamy na ciasto i rozsmarowujemy równomiernie. Zwijamy w rulon, który kroimy ostrym nożem na mniej więcej 4 cm kawałki.
- Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nożem lub drewnianą łyżką przez środek robimy wgłębienie.
- Bułki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Ja swoje bułki piekłam na 2 blaszkach. Piekłam osobno, 2 blaszka spokojnie może poczekać.
- Przed pieczeniem smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C (piekarnik góra-dół) i pieczemy około 20 minut, do czasu, aż się ładnie zrumienią.
- Bułki studzimy i lukrujemy.
Podziel się:
Świetny przepis! Bardzo fajne urozmaicenie drożdżówek, idealnie sprawdzą się na tegoroczne święta zamiast standardowego makowca. Dzięki za podzielenie się przepisem!