Drożdżowe bułeczki z truskawkami.
Przepis na drożdżowe bułeczki z truskawkami. Bułeczki wypełnione frużeliną truskawkową, oblane cytrynowym lukrem. Z podanego przepisu wychodzi około 24 zawijanych bułeczek. Łatwe do zrobienia i wyjątkowo smaczne odrywane bułeczki.
Drożdżowe bułeczki z truskawkami.
Porcje 24
Składniki
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 25 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych
- 250 ml mleka temp. pokojowa
- 60 g cukru
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 70 g masła roztopione – wystudzone
- 1 jajko do posmarowania
Składniki na frużelinę :
- 300 g truskawek pokrojone na kawałki
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Lukier cytrynowy:
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z cytryny ilość zależy od tego jaką konsystencję lukru chcemy uzyskać
Instrukcje
Ciasto drożdżowe:
- W przypadku jeśli używamy świeżych drożdży. Do miski rozkruszamy drożdże dodajemy połowę mleka, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
- Pozostałe składniki wrzucamy do miski (poza masłem) dodajemy rozczyn i wyrabiamy elastyczne ciasto. Na koniec dodajemy masło i ponownie wyrabiamy około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie.
- W przypadku jeśli używamy drożdży suszonych wszystkie składniki poza masłem wrzucamy do misy miksera i wyrabiamy elastyczne ciasto. Na koniec dodajemy masło i ponownie wyrabiamy około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. W tym czasie kiedy ciasto wyrasta przygotowujemy frużelinę.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószoną stolnicę.
- Dzielimy na pół. Każdą część rozwałkowujemy na kwadrat około 35×35 cm i smarujemy frużeliną.
- Zwijamy w rulon. Natępnie kroimy na 2-2,5 cm kawałki, które układamy na blaszce wyłożone papierem do pieczenia. Zostawiamy odstęp pomiędzy bułeczkami ponieważ urosną.
- Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C (piekarnik z termoobiegiem) i pieczemy około 20-25 minut do czasu, aż się ładnie zrumienią. Upieczone bułeczki polewamy cytrynowym lukrem.
Frużelina:
- Do garnka wrzucamy umyte, pozbawione szypułek i pokrojone na kawałki truskawki. Dodajemy cukier i podgrzewamy.
- Kiedy puszczą sok, odlewamy kilka łyżek do szklanki. Odstawiamy na bok.
- Pozostałe truskawki gotujemy na niewielkim ogniu około 10 minut.
- Do przestudzonego soku dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
- Następnie wlewamy do gotujących się truskawek i dokładnie mieszamy. Gotujemy minutę i odstawiamy do wystudzenia od czasu do czasu mieszając.
Lukier:
- Do miski wsypujemy cukier puder i stopniowo, cały czas mieszając dodajemy sok z cytryny. Sok dodajemy powoli ponieważ zbyt duża jego ilość może za bardzo rozwodnić lukier, który będzie spływał z bułeczek.
Podziel się: