Drożdżowe bułeczki z serem (mini).
Przepis na pyszne mini bułeczki serowe. Bułeczki z serem, które są bardzo łatwe do przygotowania. Idealne do kawy, śniadaniówki czy imprezę.
Drożdżowe bułeczki z serem (mini).
Składniki
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej u mnie szklanka 250 ml
- 150 ml mleka
- 50 g masła roztopione
- 30 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru
Składniki na masę serową:
- 500 g białego sera dwukrotnie zmielony lub zblendowany
- 1 żółtko
- 4 łyżki cukru
dodatkowo :
- 1 jajko do posmarowania bułeczek
lukier :
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1-2 łyżki soku z cytryny
Instrukcje
- Drożdże przekładamy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i mleko. Mieszamy i odstawiamy, aż rozczyn zacznie pracować. Do miski wkładamy pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę.
- Ciasto wałkujemy na prostokąt (szerokości mniej więcej 32 cm. Następnie kroimy je na 8 cm paski.
- Zmielony ser przekładamy do miseczki, dodajemy żółtko oraz cukier. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego (wtedy łatwiej będzie można nałożyć na ciasto.
- Następnie sklejamy dokładnie bułeczki i odwracamy sklejeniem do dołu.
- Kroimy na mniej więcej 5 cm kawałki.
- Bułeczki przed pieczeniem odstawiamy na 10-15 minut (przykryte ściereczką) następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 20-25 min w 180 C.
- Upieczone bułeczki smarujemy lukrem. Lukier : cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny.