500g białego seradwukrotnie zmielony lub zblendowany
1żółtko
4łyżki cukru
dodatkowo :
1jajko do posmarowania bułeczek
lukier :
0,5 szklankicukru pudru
1-2łyżki soku z cytryny
Instrukcje
Drożdże przekładamy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i mleko. Mieszamy i odstawiamy, aż rozczyn zacznie pracować. Do miski wkładamy pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę.
Ciasto wałkujemy na prostokąt (szerokości mniej więcej 32 cm. Następnie kroimy je na 8 cm paski.
Zmielony ser przekładamy do miseczki, dodajemy żółtko oraz cukier. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego (wtedy łatwiej będzie można nałożyć na ciasto.
Następnie sklejamy dokładnie bułeczki i odwracamy sklejeniem do dołu.
Kroimy na mniej więcej 5 cm kawałki.
Bułeczki przed pieczeniem odstawiamy na 10-15 minut (przykryte ściereczką) następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 20-25 min w 180 C.
Upieczone bułeczki smarujemy lukrem. Lukier : cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny.