Ciasto serowo-piernikowe z orzechami
Dzisiaj przepis na pyszne ciasto serowo-piernikowe. Zachęcam do użycia przyprawy piernikowej własnoręcznie przygotowanej. Przepis znajdziecie na blogu. Zapraszam.
Ciasto serowo-piernikowe z orzechami
Składniki
Składniki na spód piernikowy:
- ¾ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka kakao
- 2 łyżki miodu
- 1 jajko
- łyżeczka przyprawy do piernika
- 75 masła
- ½ łyżeczki sody
Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu dwukrotnie zmielonego
- 5 czubatych łyżek drobnego cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 100 g orzechów włoskich
Składniki na polewę:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 25 g masła
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka kakao
- ¼ szklanka cukru pudru
Instrukcje
- Masło roztapiamy z miodem i studzimy. Dodajemy jajko i chwilę miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę z sodą, dodajemy przyprawę do piernika i miksujemy do czasu aż składniki się połączą. Przekładamy do formy o średnicy 19 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Orzechy dokładnie rozdrabniamy blenderem. Ser miksujemy z jajkami, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodajemy zmielone orzechy i mieszamy do czasu aż składniki się połączą. Masę serową wylewamy na masę piernikową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 40-50 minut. Pamiętajmy, że każdy piekarnik ma inną moc i temperatura pieczenia może być różna.
- Wszystkie składniki na polewę wkładamy do małego garnuszka i zagotowujemy. Gdy składniki dokładnie się połączą masę studzimy i polewamy upieczone i wystudzone ciasto.