Ciasteczka z czekoladą (czekoladowe)
Zapraszam po przepis na pyszne ciasteczka z kawałkami czekolady.
Ich przygotowanie zajmie Wam tylko chwilę, świetnie sprawdzą się na przyjście niespodziewanych gości, do szkoły, pracy czy porannej kawy. :) To także świetna zabawa razem z naszymi milusińskimi.
Ciasteczka z czekoladą
Porcje 18
Składniki
- 180 g mąki pszennej
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru brązowego może być również cukier biały (ja daję 70 g, wg mnie wystarczy)
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g czekolady gorzkiej
Instrukcje
- Makę, masło, cukier, jajko, sól i sodę wkładamy do miski i ucieramy na gładką masę.
- Czekoladę kroimy na dowolnej wielkości kawałki, dorzucamy do masy i mieszamy łyżką.
- Formujemy kulki (około 30 g każda), układamy na talerzu i wkładamy do lodówki na min. 15 min. Nie powinny pozostawać w lodówce zbyt długo ponieważ będzie je trudno później uformować.
- Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczamy dłonią, pozostawiamy odstępy pomiędzy ciasteczkami, gdyż podczas pieczenia trochę urosną.
- Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 15-20 minut. Do czasu, aż się lekko zrumienią.
- Ciasteczka po upieczeniu są bardzo miękkie dlatego pozostawiamy chwilę, aż wystygną i lekko stwardnieją.
- Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
- Smacznego. :)
Ile ciastek wyjdzie z tego przepisu?
około 18
Dzisiaj zrobiliśmy je razem z synem. Są tak pyszne że musieliśmy ustalić limit dzienny dla każdego
Polecam
Ha ha ha, super :) cieszę się, że smakują. Pozdrawiam
Szybkie i pyszne Uwielbiam takie przepisy
Szybkie w przygotowaniu. Dobre w smaku