Ciasteczka orzechowe
Uwielbiam ciasteczka, wszystkie i bez wyjątku. :) Ostatnio robiłam pyszne ciasteczka orzechowe i na jednym razie na pewno się nie skończy, są bardzo smaczne, a dzięki dużej ilości orzechów zdrowe :) Koniecznie je zróbcie.
Ciasteczka orzechowe
Składniki
- 150 g różnych, dowolnych orzechów (ja dodałam nerkowce i laskowe).
- 150 g masła orzechowego (najlepsze będzie takie, które ma w swoim składzie 100 % orzechów)
- 150 g mąki pszennej
- 120 g cukru brązowego
- 100 g gęstej śmietany 22 %
- 100 g miękkiego masła
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli (jeśli w składzie masła orzechowego jest sól wtedy jej nie dodajemy)
Instrukcje
- Masło ucieramy z cukrem, a gdy zacznie się rozpuszczać, dodajemy masło orzechowe i chwilę miksujemy.
- Następnie dodajemy mąkę, proszek, kakao, jajko, sól i śmietanę. Całość dokładnie miksujemy.
- Masę przekładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę, dodajemy grubo posiekane orzechy i chwilę wyrabiamy.
- Odrywamy kawałki ciasta i formujemy dowolnej wielkości placuszki o grubości około 1 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy około 12-15 minut. Ciasteczka zdejmujemy z papieru kiedy całkiem wystygną, ponieważ zaraz po upieczeniu są bardzo delikatne i mogą się rozpadać.