150 g różnych, dowolnych orzechów (ja dodałam nerkowce i laskowe).
150 g masła orzechowego (najlepsze będzie takie, które ma w swoim składzie 100 % orzechów)
150 g mąki pszennej
120 g cukru brązowego
100 g gęstej śmietany 22 %
100 g miękkiego masła
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
½ łyżeczki soli (jeśli w składzie masła orzechowego jest sól wtedy jej nie dodajemy)
Instrukcje
Masło ucieramy z cukrem, a gdy zacznie się rozpuszczać, dodajemy masło orzechowe i chwilę miksujemy.
Następnie dodajemy mąkę, proszek, kakao, jajko, sól i śmietanę. Całość dokładnie miksujemy.
Masę przekładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę, dodajemy grubo posiekane orzechy i chwilę wyrabiamy.
Odrywamy kawałki ciasta i formujemy dowolnej wielkości placuszki o grubości około 1 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy około 12-15 minut. Ciasteczka zdejmujemy z papieru kiedy całkiem wystygną, ponieważ zaraz po upieczeniu są bardzo delikatne i mogą się rozpadać.