Ciasteczka gęsie łapki
Ciasteczka gęsie łapki to wyjątkowo smaczne, kruche ciasteczka, które smakiem przypominają połączenie ciasta kruchego i francuskiego, i naprawdę trudno oprzeć się żeby nie zjeść ich wszystkich od razu ;).
Ciasteczka te kształtem przypominają gęsie łapki stąd pewnie ich nietypowa nazwa. Są bardzo proste w przygotowaniu dlatego zachęcam Was do wypróbowania przepisu.
Ciasteczka gęsie łapki
Składniki
- 200 g masła 82 %
- 200 g twarogu półtłustego
- 2 żóltka
- 2 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml)
- 2 łyżki zimnej wody
- cukier biały lub brązowy
Instrukcje
- Masło wkładamy do zamrażarki. Zamrożone scieramy na tarce, dodajemy przesianą mąkę, pokruszony ser, wodę i żółtka.
- Dokładnie siekamy nożem, i po chwili szybko zagniatamy gładkie ciasto.
- Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min.godzinę.
- Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na pół, rozwałkowujemy dość cienko, 2-3 mm lekko podsypując mąką (naprawdę odrobinę).
- Wykrawamy koła o średnicy 7-8 cm.
- Każdy kawałek ciasta wkładamy do miseczki z cukrem i dokładnie obtaczamy z obu stron. Składamy na pół i raz jeszcze na pół.
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (piekarnika góra-dół) i pieczemy około 30 minut, aż się ładnie zrumienią.
- Czas pieczenia będzie różny dla każdego piekarnika.
Podziel się: