Cofnij
Drukuj
Obraz przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Pin
Ciasteczka gęsie łapki
Składniki
200 g masła 82 %
200 g twarogu półtłustego
2 żóltka
2 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml)
2 łyżki zimnej wody
cukier biały lub brązowy
Instrukcje
Masło wkładamy do zamrażarki. Zamrożone scieramy na tarce, dodajemy przesianą mąkę, pokruszony ser, wodę i żółtka.
Dokładnie siekamy nożem, i po chwili szybko zagniatamy gładkie ciasto.
Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min.godzinę.
Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na pół, rozwałkowujemy dość cienko, 2-3 mm lekko podsypując mąką (naprawdę odrobinę).
Wykrawamy koła o średnicy 7-8 cm.
Każdy kawałek ciasta wkładamy do miseczki z cukrem i dokładnie obtaczamy z obu stron. Składamy na pół i raz jeszcze na pół.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (piekarnika góra-dół) i pieczemy około 30 minut, aż się ładnie zrumienią.
Czas pieczenia będzie różny dla każdego piekarnika.