Cannelloni ze szpinakiem i ricottą.
Zapraszam Was dzisiaj na smaczny bezmięsny obiad z makaronem. To kolejna propozycja wegetariańska na blogu. Makaron ze szpinakiem i serkiem ricotta to smaczny duet. Doskonale smakuje zarówno w dniu przygotowania jak i następnego dnia. Smacznie, zdrowo i sycąco. :)
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą
Składniki
Składniki na farsz:
- 450 g szpinaku mrożonego (liście lub mielony)
- 250 g serka ricotta
- 1 kulka mozzarelli
- 4 łyżki startego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki soli
- pieprz mielony
Składniki na sos:
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól do smaku
Dodatkowo:
- makaron cannelloni 16-18 szt.
- rękaw cukierniczy
Instrukcje
Farsz:
- Szpinak rozmrażamy i osączamy na sitku, przekładamy do miski. Jeśli używaliście liści to go blendujemy.
- Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, serek ricotta, parmezan, sól, pieprz oraz szczyptę gałki. Całość dokładnie mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Sos:
- Do garnka lub miski wlewamy passatę pomidorową, dodajemy koncentrat, przeciśnięty przez praskę czosnek, miód oraz zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Danie:
- Do rękawa cukierniczego przekładamy wcześniej przygotowany farsz szpinakowy i nadziewamy nim rurki. U mnie wyszło 18 szt. Układamy w naczyniu żaroodpornym wcześniej wysmarowanym masłem.
- Zalewamy sosem pomidorowym, dokładnie pokrywając każdą rurkę. Na wierzch układamy pokrojone kawałki mozzarelli.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 40-50 minut. W razie potrzeby, gdyby ser zbyt szybko się rumienił można zmniejszyć temparaturę. Smacznego.
Podziel się: