Bułeczki dyniowe
Zapraszam Was po przepis na puszyste, lekkie i wyjątkowo smaczne bułeczki dyniowe. Sezon na dynię trwa, korzystajmy :)
Bułeczki dyniowe
Składniki
- 250 g dyni
- 15 g masła ( 1 płaska łyżka)
- 30 ml miodu (3 płaskie łyżki)
Składniki na ciasto:
- 150 ml mleka
- 2 płaskie łyżki cukru (20 g)
- 25 g świeżych drożdży
- 1 duże jajko
- 1 łyżka cynamonu
- 410 g mąki pszennej
Instrukcje
- Dynię rozdrabniamy malakserem lub ścieramy na tarce, przekładamy do garnka dodajemy masło i dusimy do miękkości, aż całkiem się rozpadnie. Pod koniec dodajemy miód, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
- Ciasto: Do miseczki rozkruszamy drożdże dodajemy cukier i część mleka, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia.
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, resztę cukru, cynamon, rozczyn i wystudzoną dynię. Dokładnie wyrabiamy (dość długo), gładkie i elastyczne ciasto. Oprószamy lekko mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką, dzielimy na 12-14 kawałków. Formujemy bułeczki, które układamy na blaszkę wysmarowaną masłem (blaszka o wymiarach 26 X 30 cm.), przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut.
- Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C, pieczemy około 15-20 minut na złoty kolor. Smacznego :)