Botwinka
Kolejna z zup, które uwielbiam, a jaka zupa jest Waszą ulubioną?
Botwinka
Składniki
- 1 pęczek młodej botwinki
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- pół małego selera
- 4 średnie ziemniaki
- 20 dag chudego mięsa
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżka gęstej śmietany 30 %
- liść laurowy
- łyżka posiekanego koperku
- sól
- pieprz mielony
Instrukcje
- Mięso gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.
- Kiedy będzie miękkie kroimy na drobne kawałki, wrzucamy ponownie do wywaru.
- Marchew, pietruszkę i seler kroimy w drobną kostkę i gotujemy w wywarze do miękkości.
- Ziemniaki kroimy w kostkę, botwinkę dokładnie myjemy i drobno siekamy.
- Kiedy warzywa są miękkie dodajemy ziemniaki i botwinkę, dolewamy wodę do pożądanej konsystencji.
- Całość gotujemy aż warzywa zmiękną i na koniec dodajemy śmietanę, którą krótko zagotowujemy. Na koniec posypujemy koperkiem.