Cofnij
Drukuj
Obraz przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Pin
Botwinka
Składniki
1 pęczek młodej botwinki
1 marchewka
1 mała pietruszka
pół małego selera
4 średnie ziemniaki
20 dag chudego mięsa
3 kulki ziela angielskiego
1 łyżka gęstej śmietany 30 %
liść laurowy
łyżka posiekanego koperku
sól
pieprz mielony
Instrukcje
Mięso gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.
Kiedy będzie miękkie kroimy na drobne kawałki, wrzucamy ponownie do wywaru.
Marchew, pietruszkę i seler kroimy w drobną kostkę i gotujemy w wywarze do miękkości.
Ziemniaki kroimy w kostkę, botwinkę dokładnie myjemy i drobno siekamy.
Kiedy warzywa są miękkie dodajemy ziemniaki i botwinkę, dolewamy wodę do pożądanej konsystencji.
Całość gotujemy aż warzywa zmiękną i na koniec dodajemy śmietanę, którą krótko zagotowujemy. Na koniec posypujemy koperkiem.