Blok czekoladowy
Deser z lat 80 – hit. Kiedy na półkach sklepowych nie było czekolad i dobrych słodyczy, mamy robiły właśnie taki blok. Obok wafli przekładanych niekwestionowany hit z dzieciństwa. Możecie do niego dodać dowolne bakalie, rodzynki, żurawinę, różne ciasteczka czy nawet solone orzeszki. Ja zrobiłam z herbatnikami, żurawiną i orzechami brazylijskimi. Zapraszam serdecznie. :)
Blok czekoladowy
Składniki
- 250 g masła
- ¾ szklanki cukru
- 400 g mleka w proszku
- ½ szklanki wody lub mleka (ja robiłam z mlekiem)
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
- 100 g herbatników lub ulubionych ciasteczek (ja dodałam Petitki)
- 150 g żurawiny suszonej
- 150 g orzechów brazylijskich
Instrukcje
- W garnku rozpuszczamy masło z dodatkiem cukru, mieszam, aż cukier zacznie się rozpuszczać, cały czas mieszając (najlepiej rózgą) żeby masa się nie przypaliła.
- Dodajemy wodę lub mleko, sól i kakao. Dokładnie mieszamy, lekko studzimy.
- Do sporej miski wsypujemy 400 g mleka w proszku i dolewamy wcześniej przygotowaną masę, całość dokładnie mieszamy. Dodajemy bakalie i pokruszone ciasteczka, raz jeszcze mieszamy.
- Foremkę o wymiarach 25 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą (folia aluminiowa lubi się przyklejać potem do bloku). Przekładamy masę i dokładnie dociskamy dłońmi. Wierzch przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Blok czekoladowy kroimy na dowolne kawałki. Smacznego. :)
A jeśli szukacie przepisu na wafle przekładane to zapraszam „klik”
Podziel się: