100 g herbatników lub ulubionych ciasteczek (ja dodałam Petitki)
150 g żurawiny suszonej
150 g orzechów brazylijskich
Instrukcje
W garnku rozpuszczamy masło z dodatkiem cukru, mieszam, aż cukier zacznie się rozpuszczać, cały czas mieszając (najlepiej rózgą) żeby masa się nie przypaliła.
Dodajemy wodę lub mleko, sól i kakao. Dokładnie mieszamy, lekko studzimy.
Do sporej miski wsypujemy 400 g mleka w proszku i dolewamy wcześniej przygotowaną masę, całość dokładnie mieszamy. Dodajemy bakalie i pokruszone ciasteczka, raz jeszcze mieszamy.
Foremkę o wymiarach 25 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą (folia aluminiowa lubi się przyklejać potem do bloku). Przekładamy masę i dokładnie dociskamy dłońmi. Wierzch przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Blok czekoladowy kroimy na dowolne kawałki. Smacznego. :)