Bigos

Każdy z Was ma swoją wersję bigosu, ja dzisiaj dzielę się z Wami swoim przepisem. Smacznego.
Bigos
Składniki
- 2,5 kg kapusty kwaszonej
- 40 dag żeberek
- 30 dag pręgi wołowej
- 30 dag łopatki
- 50 dag kiełbasy
- 10 prawdziwków suszonych
- 10 śliwek wędzonych
- 5 kulek ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- sól
- pieprz
Instrukcje
- Kapustę jeśli jest mocno kwaśna zalewamy zimną wodą, płuczemy i odlewamy wodę. Dodajemy 3-4 litry wody, ziele, liść, grzyby i śliwki.
- Mięso kroimy w średnią kostkę i obsmażamy na patelni na lekko rumiany kolor, dodajemy do kapusty. Gotujemy po 2-3 godziny przez 3-4 dni. Najlepiej dla bigosu kiedy mamy możliwość wystawienia go np. na balkon, żeby dobrze się schłodził, a nawet przemroził.
- W miarę jak mięso mięknie wyciągamy i wyrzucamy kości z żeberek, grzyby wyławiamy i kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja nigdy nie solę na samym początku, ponieważ kapusta już jest solona i łatwo bigos przesolić.

Podziel się: