Baletki – ciasteczka z makiem
Znacie te małe ciasteczka obsypane makiem i przełożone marmoladą? Chyba wszyscy je znają, ja je uwielbiam. Są delikatne, puszyste, a zrobienie ich zajmuje niewiele czasu, dlatego zachęcam Was do ich upieczenia jeszcze przed świętami. :)
Baletki – ciasteczka z makiem
Składniki
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki mąki tortowej
- szczypta proszku do pieczenia
- 2 łyżki maku
- 4 łyżki marmolady
- szczypta soli
Instrukcje
- Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno, pod koniec stopniowo dodajemy cukier puder cały czas miksując. Kiedy białka będą ubite dodajemy żółtka jedno po drugim i miksujemy tylko do połączenia się składników.
- Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i na papier do pieczenia wyciskamy małe ciasteczka (średnica około 2-3 cm). Zostawiamy odstęp między ciasteczkami ponieważ jeszcze urosną.
- Wierzch ciastek posypujemy makiem.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy około 12-15 minut do czasu, aż ładnie się zrumienią. Czas pieczenia może być różny dla każdego piekarnika. Jeśli wyjdą dwie blaszki (tak jak u mnie) pieczemy je razem.
- Przestudzone ciasteczka przekładamy marmoladą. Smacznego :)
Podziel się: