Babka z owoców i galaretki
Zapraszam Was na letni, lekki, owocowy deser. Robi się go bardzo szybko i jest wyjątkowo prosty i smaczny. Świetny sposób na przemycenie owoców dla małych niejadków.
Babka z owoców i galaretki
Składniki
- 3 galaretki owocowe (ja użyłam truskawkową)
- 1 l wody
- 300 g różnych sezonowych owoców (ja użyłam truskawek, czerwonej porzeczki, borówek, malin i czereśni)
Instrukcje
- Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody, odstawiamy do stężenia.
- Część tężejącej galaretki przelewamy do formy w kształcie babki , wrzucamy połowę owoców, zalewamy galaretką, wsypujemy resztę owoców i wierzch zalewamy pozostałą galaretką.
- Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem formę wstawiamy do gorącej wody na 2-3 minuty i delikatnie wyjmujemy deser. Ozdabiamy świeżymi owocami.
Wygląda bardzo orzeźwiająco. Super pomysł na podanie galaretki I owoców. Już bym konsumowała.
Wygląda pysznie :)
Fajna propozycja na letni torcik. I na pewno mniej kaloryczny niż te typowe. A wygląda chyba nawet piękniej.
Dziękuję :)