Babka czekoladowa z polewą.
Sprawdzony przepis na babkę czekoladową. Babka czekoladowa z polewą czekoladową. Mimo sporej ilości czekolady babka nie jest zbyt słodka, a to dlatego, że w przepisie używamy głównie gorzkiej czekolady. Babka czekoladowa idealna na Wielkanoc. Możecie upiec ją również w zwykłej formie.
Babka czekoladowa z polewą.
Składniki
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 150 g miękkiego masła
- 120 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Polewa:
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki mleka
Instrukcje
Ciasto:
- Do miski wkładamy połamaną czekoladę dolewamy mleko i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Tzn. na garnek z gotującą się wodą stawiamy miskę i rozpuszczamy czekoladę cały czas mieszając żeby się rozpuściła i połączyła z mlekiem. Studzimy.
- Do misk wkładamy masło i cukier, obijamy na jasną, puszystą masę.
- Następnie dodajemy po 1 jajku, cały czas misując.
- Następnie dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę i już miksujemy tylko do połączenia się składników.
- Do masy dodajemy przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Całość dokładnie mieszamy łyżką.
- Ciasto przekładamy do formy na babkę wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy około 40 min. do suchego patyczka.
polewa:
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce i podgrzewamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Dokładnie mieszamy łyżką i polewamy babkę. Jeśli polewa jest za gęsta dodajemy odrobinę mleka.
Podziel się: