Babka cytrynowa

Za każdym razem kiedy piekę kolejną babkę, ta właśnie wydaje mi się najlepsza. Dzisiaj sprawdzony przepis na babkę cytrynową polaną lukrem cytrynowym. Puszysta, wilgotna babka cytrynowa. Pachnie cudnie i smakuje wybornie. Idealna babka WIELKANOCNA. Możecie ją upiec w tradycyjnej formie lub keksówce. Zapraszam.
Babka cytrynowa
Składniki
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 5 jajek
- 250 g masła
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 cytryny
Składniki na lukier:
- 1 szkl. cukru pudru
- pół soku z cytryny
- około 2 szczypty kurkumy
Instrukcje
- Masło roztapiamy w garnuszku, studzimy.
- Cytryny sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę na drobnej tarce o drobnych oczkach. Z miąższu wyciskamy sok.
- Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. (forma o średnicy 24 cm).
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Skórkę, sok z cytryny i masło dodajemy do masy i miksujemy na małych obrotach, aż składniki się połączą.
- Przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około godziny (do suchego patyczka). Studzimy.
- Do szklanki z cukrem pudrem wlewamy sok z cytryny i mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji, dodajemy kurkumę dla uzyskania żółtego koloru. Lukier nie może być ani za rzadki ani za gęsty.
