Babeczki z rodzynkami
Były już babeczki dyniowe, a dzisiaj zapraszam Was na pyszne babeczki owsiane z dodatkiem rodzynek. Zamiast rodzynek możecie dodać żurawinę suszoną lub orzechy. Zapraszam.
Babeczki z rodzynkami
Porcje 12
Składniki
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej razowej
- ¾ szklanki mleka
- ½ szklanki płatków owsianych
- ½ szklanki cukru brązowego
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 50 g rodzynek
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Instrukcje
- Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy mleko i olej, a po chwili dokładamy pozostałe składniki : mąki, płatki, sól, cynamon i miksujemy do chwili połączenia się składników. Na koniec dodajemy rodzynki i mieszamy łyżką.
- Wyłożoną papilotkami formę napełniamy ciastem do ¾ wysokości, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 25-30 minut.