Babeczki mandarynkowe.
Przepis na babeczki mandarynkowe. Babeczki mandarynkowe pięknie pachną, są bardzo delikatne i puszyste. Z dodatkiem mielonej skórki pomarańczowej pachną wyjątkowo świąteczne. Są banalnie proste do zrobienia i trwa to tylko chwilę.
Babeczki mandarynkowe.
Porcje 16
Składniki
- 2 jajka
- 120 g cukru
- 120 ml oleju roślinnego
- 120 g jogurtu
- 120 ml mleka
- 340 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 mandarynki
- cukier puder
- skórka z pomarańczy lub 1 łyżeczka suszonej, zmielonej skórki pomarańczy
Instrukcje
- W misce trzepaczką mieszamy jajka oraz cukier. Dodajemy olej, skórkę pomarańczową, mleko oraz jogurt.
- Do wymieszanych składników przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia.
- Do formy na babeczki wkładamy papilotki, na spód wsypujemy po 1/3 łyżeczki cukru i na dno kładziemy 1 lub 2 kawałki mandarynki.
- Do każdej wlewamy porcję ciasta, do 3/4 wysokości.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C (termoobieg) i pieczemy około 30 minut.
- Studzimy. Ostudzone babeczki oprószamy cukrem pudrem.