Cofnij
Drukuj
Obraz przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Pin
Babeczki mandarynkowe.
Porcje
16
Składniki
2
jajka
120
g
cukru
120
ml
oleju roślinnego
120
g
jogurtu
120
ml
mleka
340
g
mąki pszennej
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
2-3
mandarynki
cukier puder
skórka z pomarańczy
lub 1 łyżeczka suszonej, zmielonej skórki pomarańczy
Instrukcje
W misce trzepaczką mieszamy jajka oraz cukier. Dodajemy olej, skórkę pomarańczową, mleko oraz jogurt.
Do wymieszanych składników przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia.
Do formy na babeczki wkładamy papilotki, na spód wsypujemy po 1/3 łyżeczki cukru i na dno kładziemy 1 lub 2 kawałki mandarynki.
Do każdej wlewamy porcję ciasta, do 3/4 wysokości.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C (termoobieg) i pieczemy około 30 minut.
Studzimy. Ostudzone babeczki oprószamy cukrem pudrem.