Cynamonki dyniowe.

Dzisiaj zapraszam Was na pyszne cynamonki dyniowe. Mają piękny dyniowy kolor i przepięknie pachną cynamonem, są łatwe do przygotowania i smakują naprawdę wybornie. Ja z tego przepisu zrobiłam 10 sztuk, ale jeśli będziecie kroili je cieniej spokojnie wyjdzie ich nawet 14. Idealne do kawy lub do szkoły na drugie śniadanie.
Cynamonki dyniowe.
Porcje 10
Składniki
Składniki na ciasto:
- 160 g purre z dyni u mnie Hokkaido
- 0,5 kg mąki pszennej lub orkiszowej (typ 750)
- 200 ml ciepłego mleka
- 60 g cukru
- 2 jajka
- 30 g świeżych drożdży
- 60 g miękkiego masła
- szczypta soli
Składniki na cynamonowe nadzienie:
- 60 g roztopionego masła
- 100 g brązowego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Składniki na lukier cytrynowy:
- 150 g cukru pudru
- sok z cytryny
dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania bułeczek
Instrukcje
Dynia
- Dynię myjemy, wydrążamy miąższ, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 1 h w 180 C.
- Studzimy, oddzielamy miąższ od skórki i blendujemy lub przecieramy przez sitko.
Ciasto:
- Do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i połowę mleka. Mieszamy i odstawiamy na około 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
- Do misy miksera dodajemy mąkę, resztę mleka, pozostały cukier, rozczyn, sól, dynię, jajka i masło. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (około 1 h)
- W tym czasie przygotowujemy nadzienie. W miseczce roztapiamy masło, studzimy i dodajemy cukier oraz cynamon. Dokładnie mieszamy.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicą oprószoną mąką, chwilę tylko wyrabiamy i rozwałkowujemy na prostokąt. Rozwałkowane ciasto smarujemy wcześniej przygotowanym nadzieniem.
- Zwijamy w rulon.
- Następnie kroimy na kawałki ( u mnie około 5 cm, ale mogą być cieńsze) i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut, w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Przed wstawieniem do piekarnika cynamonki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Upieczone cynamonki studzimy i polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. Lukier: do miski wsypujemy cukier puder i dodajemy sok z cytryny. Stopniowo żeby regulować jego gęstość.